„Muntele, spatiu de viata si lupta”


Necesitatea cunoasterii muntelui sub toate aspectele sale (tipuri de roci, fauna, flora, pericole, meteorologie, alpinism, etc) a pornit de la aplicatiile militare prespuse de anumite stari conflictuale pe care comunitatile umane le-au traversat.

Se considera de catre multi, printre care si subsemnatul, ca echipamentele si cunostiile de uz militar sunt „ceea ce trebuie”, fara a duce in derizoriu utilitatea si confortul pe care mijloacele moderne le ofera. Cu toate acestea, uneori designul si alte asemenea aspecte neesentiale pot fi sacrificate in schimbul durabilitatii documentarii si a materialelor folosite in domeniu militar si aici remarcand un proces de imbunatatire a instrumentelor si materialelor folosite.

Una dintre lucrarile pe care un iubitor al muntelui ar putea sa o foloseasca „in timp de pace”, desi este gandita pentru „vremea cand mortierele cantau” este aceasta lucrare publicata de Editura Militara. Autorul sau, Colonelul Gheorghe Suman, condenseaza in paginile lucrarii sfaturi foarte utile pe tot ceea ce inseamna Muntele si interactiunea noastra cu el: cum sa ii intelegem „toanele” (meteorologie), cum sa ne orientam (cu harta si / busola, ziua si noaptea), cum sa ne deplasam in siguranta, cum sa ne construim adaposturi, ce hrana ne ofera acesta, primul ajutor.

Aceasta lucrare isi pastreaza actualitatea si valoarea, fiecare din noi cei care ne prezentam cu Respect in fata Mariei sale, Muntele, utilizand echipamentele pe care le doreste sau si le permite.

„Muntele, spatiu de viata si lupta” poate fi citita Aici.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: